Lidová strava na jihočeském venkově v čase Vánoc

Kdy:
Čtvrtek04. 12. 2025
Kde:
Písek, Prácheňské muzeum mapa⇩

I v prosinci si jistě muzejní publikum najde čas na čtvrteční přednášky, však se konají pouze dvě. 4. prosince v 16 hodin do Písku zavítá etnograf českobudějovického muzea Jan Šimánek, aby pohovořil o Lidové stravě na jihočeském venkově v čase Vánoc. Představí typické pokrmy spojené s jednotlivými svátečními dny – od adventního půstu, přes štědrovečerní večeři, slavnostní tabuli na Boží hod a sv. Štěpána, novoroční hostinu až po svátek Tří králů. Pozornost bude věnována nejen samotnému jídelníčku, ale i lidovým obyčejům, které s přípravou a konzumací pokrmů souvisejí.

Kde:
Písek, Prácheňské muzeum